Vers: Kavezni a nagyvilagban,-

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1827 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1827 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1827 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1827 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kávézni a nagyvilágban Címkék: Espresso, Café au Lait, Ír kávé, Frappé, Café Cubano, Americano

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, amely fokozottan igaz a kávéfogyasztásra is, hiszen mindenkinek megvan a maga kis kávérituáléja, és hogy ő személy szerint hogyan szereti inni, a különbségek pedig a különböző országok között is megfigyelhetők. Nézzük, melyik országban mely kávék, kávéitalok a legnépszerűbbek!

Ha Olaszország, akkor espresso, nem meglepő módon ez a legnépszerűbb az olaszok körében, akik reggel gyakran csak berohannak egy bárba, kávézóba az illatos feketéért, és már sietnek is tovább. Persze ahogy korábban is írtam már róla, bőven találunk hangulatos kávéházakat Olaszországban is, ahol nyugodtan élvezhetjük kávénkat.

Ha reggeli kávéról van szó, akkor a franciák a Café au Lait, vagyis tulajdonképpen a tejeskávé mellett teszik le a voksukat, amely nálunk is nagyon népszerű. A tejeskávé forró tejjel, tejhab nélkül készül, és általában széles karimájú csészében tálalják.

Németországban hagyományosan az uzsonnához fogyasztottak kávét, ezt itt Kafeekuchennek nevezik és nagyjából az angolok ötórai teájának feleltethető meg, csak persze tea helyett kávéval. A képen látható karlsbadi kávéskanna szintén ezt a hangulatot idézi meg, amely hosszú ideig a legnépszerűbb kávéfőző alkalmatosság volt Európában.

Ha Írországról és a kávéról van szó, azt hiszem, a legtöbbeknek az ír kávé jut eszébe. A történet szerint a Shannon nemzetközi repülőtér konyhafőnöke, Joseph Sheridan találta fel 1943-ban, aki egy hideg téli estén, a reptéren rekedt fáradt és átfázott amerikai utasoknak ír whisky-vel gazdagított kávét kínált.

Görögországban rendkívüli népszerűségnek örvend a frappé. Nem nehéz megérteni, miért, ha a perzselő görög nyarakra gondolunk. Hogy mi a különbség a jegeskávé és a frappé között, az ebből a bejegyzésemből kiderül.

Kuba jellegzetes kávéja a café cubano, amelynek a demerara nádcukor kölcsönöz különleges aromát. A cukrot kevés kávéval összekeverik, majd erre főzik az espressot, amely különleges cremát eredményez.

Az Egyesült Államokban kedvelt az americano és népszerűek a különböző szirupokkal ízesített kávéköltemények is, nem is beszélve a coffee-to-go intézményéről, amikor papírpohárból, úton, az utcán vagy az autóban fogyasztják a kávét.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezekben az országokban kizárólag ezeket a kávékat fogyasztják, mindenestre egy kicsit elgondolkoztam erről. Ha választanom kellene egyetlen elkészítési módot és mostantól csak úgy ihatnám a kávét, akkor azt hiszem a lattét választanám, egyrészt, mert az a kedvencem, másrészt pedig mert azt hiszem, azt nem lehet megunni :) Te melyik mellett köteleznéd el magad?

A leggyorsabb kávékészítési módok Címkék: eszpresszógép, Aeropress, French Press, kapszulás kávégép, instant kávé, kotyogós kávéfőző, automata kávégépek

Sok minden meghatározza, hogy kinek milyen a tökéletes kávé: az alapanyagok, az ízesítés és persze az elkészítési mód is, ami leginkább az eszközön múlik. Ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, miközben az is lényeges kérdéssé vált, hogy hogyan készíthetünk minél ízletesebb kávét a lehető legrövidebb idő alatt. Jó hírem van azoknak, akiknek a gyorsaság legalább olyan fontos, mint az íz: ebben a posztban olyan kávékészítési módokat gyűjtöttem össze, amelyek legfeljebb néhány percet vesznek igénybe.

Kotyogós kávéfőző

A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az ún. „kotyogó”, amelyben a víz alulra kerül, és fölé egy szűrőbe töltjük a kávét. A forró víz a tűzhelyen való melegítés hatására átpréselődik a kávérétegen, miközben kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a kész kávét a felső részből lehet kiönteni. Az eszköz a nevét onnan kapta, hogy működés közben kotyogó hangot ad. Ezzel a módszerrel aromában és koffeintartalomban gazdag kávé készül, és a főzés csak néhány percig tart. Én személy szerint ugyan nem kedvelem, mert azért valljuk be, egy kicsit mégiscsak macerás.

A kotyogósból is létezik modern verzió, nem csak az ezüstszínű fekete füllel, amit a nagyinál megszoktunk ;)

Dugattyús kávéfőző (French Press)

Nagyon finom, aromás kávé készíthető ezzel az egyszerű és esztétikus eszközzel. Az előmelegített üvegedénybe csészénként egy evőkanál őrölt kávét teszünk, amelyre forró vizet öntünk, megkeverjük és 3-5 percig állni hagyjuk. A dugattyú óvatos lenyomásával a szűrő az üvegedény aljára nyomja a zaccot, és már kész is van a kávé. Bár maga a kávé viszonylag gyorsan elkészül a French Presszel, ezt az eljárást mégis inkább azoknak ajánlom, akiknek még van 5 extra percük a kávéfőzésre.

 

Aeropress

Az AeroPress rövid idő alatt lett népszerű mind a baristák, mind pedig a kávészeretők körében, mivel egyszerű a használata, és sem konnektor, sem tűzhely nem kell hozzá. A műanyag henger aljára kell rácsavarni a szűrőt, amibe egy papírfiltert helyezünk, majd beleöntjük a kávéőrleményt és a megfelelő hőmérsékletű (körülbelül 80 Celsius-fokos) vizet. Némi keverés után a dugattyú behelyezésével és lenyomásával nyomás keletkezik, amivel a forró vizet átpréseljük a filteren. Ebben az egyszerű kis szerkezetben gyakorlatilag a kávégépek magasnyomású technológiáját ötvözték a filteres technológiával. Ha jó minőségű alapanyagot használunk, nem lehet elrontani, nem beszélve arról, hogy kevesebb, mint 1 perc alatt elkészül a kávé.

 

Eszpresszógép

Az eszpresszógépek nagy nyomással (kb. 9-10 bar) préselik át a vizet a darált kávén, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hanem saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével préseli keresztül a kávéőrleményen. A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóról.

 

Automata kávégépek

Az automata kávégépek beépített darálóval is rendelkeznek, amelyek automatikusan, egyetlen gombnyomásra, körülbelül fél perc alatt készítik el a kávét. A mostani modern gépek már elég jó minőségű végeredményt produkálnak megfelelő beállítás mellett. Előnyük az egyszerű kezelhetőség és a kávéválasztás szabadsága, viszont drágábbak a többi eszköznél és összetettségük miatt nagyobb figyelmet kell fordítani kezelésükre és tisztántartásukra is.

 

Kapszulás kávégépek

Az elmúlt években széles körben terjedni kezdtek a kapszulás kávéfőzők, amelyek a hagyományos eszpresszógépek előnyeit próbálják egyesíteni a podos (kávépárnás) főzők könnyű kezelhetőségével. A kapszulás kávégépek esetében az előredarált, tömörített kávé (körülbelül 5 gramm) egy hermetikusan lezárt kapszulában található. Gyakran éri az a vád a kapszulákat, hogy nem is valódi kávé van bennük, pedig ez így általánosságban nem igaz, a legtöbb kapszula 100% őrölt pörkölt kávét tartalmaz. A kapszulákban is találkozunk különböző őrleményekkel, illetve ízben is széles a választék, ráadásul a gyártók időszakosan különleges ízeket (kókuszos, fahéjas, mézeskalácsos) is piacra dobnak.  A legtöbben azért kedvelik a kapszulás gépeket, mert egy gombnyomásra készül a kávé, nem csepeg, megbízható, állandó minőséget garantál. Több kávéterméket kínáló cég gyárt kapszulás gépeket, például a Nespresso, a Tchibo, a Lavazza és az Illy is.  A választásnál fontos fejben tartani, hogy a gépek csak saját márkás kapszulát tudnak kezelni, ezért a gép megvásárlása előtt, érdemes felmérni az egyes márkák kapszulaválasztékát is.

 

Intsant kávé

Az instant kávé azonnal feloldódik, sokszor már a tejet (tejport) és a cukrot is belekeverik, az pedig tagadhatatlan, hogy ez a leggyorsabb kávékészítési mód, bár sokan kételkednek abban, hogy az instant kávé valódi kávé lenne, pedig valójában a jó minőségű instant kávé 100% kávéból készül, és nincsenek benne hozzáadott anyagok. A lefőzött kávét először jéggé fagyasztják, majd speciális, hűtött gépekkel apróra darálják. A szemek ezután vákuumkamrába kerülnek, ahol a porlasztott szemcsékből a víz elpárolog, így ismét csak egy por alakú kávékivonat keletkezik. Ezt a folyamatot fagyasztva szárításnak vagy idegen szóval liofilizálásnak hívják. A legjobb minőségűekből a kotyogóssal főzött kávéra megtévesztésig hasonlító italt készíthetünk.

 

A választék szerencsére igen széles, így biztosan mindenki megtalálja az időbeosztásához leginkább megfelelő kávékészítési módot. Mivel mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, lehet, hogy többet is ki kell próbálni, mire kiderül, melyik az igazán nekünk való. Az is jó megoldás, ha többféle kávéfőzőt tartunk otthon, és a rendelkezésre álló időtől vagy a hangulatunktól függően döntjük el, hogy épp melyiket használjuk, nekem legalábbis ez vált be, és nálatok?

Mit tud a French Press? Címkék: french press, dugattyús kávéfőző, attilio calimani

A French Press, vagy más néven dugattyús kávéfőző dekorációként is megállja a helyét, de ha jól használjuk, kiváló minőségű kávét készíthetünk vele. Nem akarok titkot csinálni belőle, ez nem az a műfaj, amikor az ember feltölti a kávéfőzőt, megnyom egy gombot és már kész is a kávé, de azért nem ördöngösség ez sem.

A legtöbb French Press úgy néz ki, mint egy steampunk kütyü, elsőre az ember hirtelen nem is tudja, mit kezdjen vele, de valójában nagyon egyszerű a működése

Mire lesz szükségem?

  1. Jó minőségű kávéőrlemény (érdemes durvábbra darált őrleményt választani, hogy minimalizáljuk a csészébe jutó zaccot, a legtöbb kávé csomagolásának hátoldalán feltüntetik, milyen kávéfőzőhöz ajánlják, és a dugattyúst is jelezni szokták)
  2. Forró víz
  3. Tej, cukor, és ami még szükséges a tálaláshoz

 

Hogy használjam?

Használat előtt érdemes forró vízzel felmelegíteni az üvegedényt, ennek két praktikus oka is van: egyrészt tovább marad majd meleg benne a kávé, másrészt elkerülhetjük, hogy a finom üvegfal megrepedjen a hirtelen hőhatás miatt.

A fedővel együtt eltávolítjuk a szűrőt, a kávéőrlemény pedig az üvegedény aljára kerül. Egy csésze kávéra 1-2 evőkanál kávét érdemes számolni, attól függően mennyire szeretnénk intenzív ízt elérni. A kávéra először kisebb adag forró vizet öntünk úgy, hogy ellepje az őrleményt, szükség esetén megkeverjük, majd felöntjük a kívánt vízmennyiséggel. Ráhelyezzük a fedőt, de nem nyomjuk le a dugattyút (vagyis nem szűrjük le azonnal). 3-5 percig állni hagyjuk, majd lenyomjuk a szűrőt, és elkészült a kávé.

Ne legyenek illúzióink

Aki kifejezetten az espresso-t szereti, az nem feltétlenül fogja kedvelni a French Press-t. Az eszpresszógépek viszonylag nagy nyomással préselik át a vizet a kávéőrleményen, így az íz- és illatanyagok nagyobb része oldódik ki és kerül a kávéba, a nyomás nélkül működő, egyszerűbb kávéfőzők, mint amilyen a French Press is, erre nem képesek. Ugyanakkor a dugattyús kávéfőzők esetében a kávéőrlemény jóval hosszabb ideig érintkezik a vízzel, ezáltal több koffein is oldódik ki belőle. Viszont aki a könnyedebb textúrát kedveli, annak hamar a szívéhez nő majd. Lassú, vasárnapi reggelikhez kiváló választás, hiszen ilyenkor van időnk kivárni, amíg elkészül a kávé, ráadásul az elegáns kis kávéfőző az étkezőasztalon is megállja a helyét.

Tényleg francia?

A legenda szerint a dugattyús kávéfőzőt Franciaországban találták fel, de a szabadalmi kérelmet mégis az olasz Attilio Calimani nyújtotta be 1929-ben. A French Press formája gyakorlatilag azóta változatlan, de ma már különböző űrtartalommal is készítik, például egészen kicsit, utazóméretben is rendelkezésre áll.

French Press-szel nagyjából 10 perc alatt készül el a kávé, beleszámolva a vízforralást és az előkészítés lépéseit. Ha kíváncsi vagy, melyik a leggyorsabb kávékészítési technika, itt megtudhatod.

Címkék: meghivas

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Én szerintem ahány kávéfőzővel főzzük le a kávénkat annyi izvilága van ,de egy jó kávé felér egy szép napkezdéshez ,,,köszönöm a sokoldalú információt ,szeretettel Gizike

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu