Vers: Krumplibol finomat!

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1828 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1828 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1828 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1828 fő
  • Képek - 4252 db
  • Videók - 5301 db
  • Blogbejegyzések - 4131 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 42 db

Üdvözlettel,

VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Krumpliból finomat!

Faar Ida  2015.2.28. 2:58

A burgonya alapvető élelmiszerünk, könnyen emészthető, és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. (Receptekkel)

Az egyik legelterjedtebb kultúrnövényünk, alapvető élelmiszer, amely igen hosszú múltra tekint vissza. Őshazája Dél-Amerika hűvösebb hegyvidéki területei. Az őslakos indiánok már 5000 évvel ezelőtt ismerték és fogyasztották. Európába a 16-17. században került spanyol és portugál közvetítéssel. Napjainkban mintegy 130-140 különböző fajtáját ismerjük, de táplálkozási szempontból csak 40 fajtának van jelentősége. Az egyes burgonyafajtákat konyhai hasznosítás szempontjából és főzési tulajdonságaik alapján csoportosíthatjuk:


• Szilárd állományúakra: salátaburgonya, kifliburgonya. Ezek nem főnek szét – héjában főve vagy sült burgonyának alkalmasak.

• Közepesen szilárd állományúakra: omlósak, mégsem főnek szét –salátának, tócsninak, pürének kiválóak. Ilyenek az Aladin, Amorosa, Asterix, Démon, Góliát, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Rosara, Desirée, Kánkán, Katica, Kondor, Loretta, Raja, Réka, Sante, Signal, Hópehely, Laura, Red Scarlet, Rioja, Balatoni rózsa.

• Lisztes fajtákra: pürékhez, gombóchoz. Könnyen főnek, jól omlanak, ízletesek. Agria, Karlena, Tomensa, Panda, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Lady Claire, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady.

A krumplinak alacsony a kalóriatartalma (68 kcal/100 gramm), így megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal zsírszegény módon elkészítve nem tartozik a hizlaló ételek közé. Könnyen emészthető. Nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk: készülhet belőle leves, főzelék, sült, köret, kenyér és egyéb kelt, sült és főtt tészták.
Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy zöld foltok ne legyenek a gumón (szolanint tartalmaz, ami mérgező), ne csírázzon, egészséges, foltmentes, kemény, rugalmas legyen.


RECEPTEK

Burgonyakrémleves, a kicsik kedvence

Hozzávalók: 40 dkg kenőmájas, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 2 liter húsleves

Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast. Húslevessel fölengedjük, és belekeverjük a burgonyapelyhet, és az előre megfőzött zöldborsót. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd fogyasztás előtt 15 percig állni hagyjuk.


Zöldséges krumplisaláta, a színes vitaminforrás

H.: 2 kg burgonya, 20 dkg zöldborsó főve, 60 dkg főtt zöldségféle (sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, vegyesen) 20 dkg ecetes uborka, vöröshagyma, törött bors, majonéz

A héjában főtt burgonyát apró kockákra vágjuk, rászórjuk az apróra vágott hagymát, zöldséget, az ecetes uborkát és a zöldborsót. Megborsozzuk, összekeverjük és hozzáadjuk a majonézt. Kicsit állni hagyjuk, hidegen tálaljuk.


Burgonyás rudak

H.: 40 dkg liszt, 30 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg főtt, áttört burgonya, kevés tejben feloldott 3 dkg élesztő

Összeállítjuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk, meghintjük reszelt sajttal és pirospaprikával. Derelyemetszővel kétujjnyi széles, 10-12 cm hosszú szalagokra vágjuk, és szép pirosra sütjük.

Töltött burgonya - húsimádók részére

H.: 60 dkg sertéscomb, 3 dl tejföl, 2 kg burgonya, zsír, hagyma, pirospaprika, só

A húsból, hagymával-paprikával a szokásos módon pörköltet készítünk, és a húst, miután elkészült, egész apróra daraboljuk. A burgonyát nyersen meghámozzuk, a tetejéről egy vékony lapocskát levágunk, és a közepét kivájjuk. Egy mély tepsit vékonyan kizsírozunk, és kibéleljük a kivájt burgonyaforgáccsal. Erre sorjában lerakjuk a kivájt krumplikat, melyek belsejét megtöltjük a megvagdalt pörkölttel, majd a lapocskákkal befedjük őket. Sütőben 1 órát sütjük, végül leöntjük a tejföllel összekevert pörkölt levével. A sütőbe visszatéve a tetejét még néhány percig pirítjuk.


Krumplis tészta - hagyományos ízek

H.: 1 kg burgonya, 10 dkg zsiradék, 30 dkg száraz kockatészta (ezt készíthetjük saját magunk is), vöröshagyma, só, pirospaprika

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával és a krumplit is enyhén megpirítjuk benne. A kockatésztát sós vízben kifőzzük, hozzákeverjük a krumplihoz, megsózzuk, és együtt még egyszer lepirítjuk. Fejes salátával, ecetes uborkával tálaljuk.

Címkék: jo tanacsok receptek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

Kitünő burgonya receptek ,még a látványuktól is megjön az étvágy ,,,köszönöm Gizike

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu