Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
VERSEK-VIRÁGOK-VIDEÓK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az
egyik legelterjedtebb kultúrnövényünk, alapvető élelmiszer, amely igen
hosszú múltra tekint vissza. Őshazája Dél-Amerika hűvösebb hegyvidéki
területei. Az őslakos indiánok már 5000 évvel ezelőtt ismerték és
fogyasztották. Európába a 16-17. században került spanyol és portugál
közvetítéssel. Napjainkban mintegy 130-140 különböző fajtáját ismerjük,
de táplálkozási szempontból csak 40 fajtának van jelentősége. Az egyes
burgonyafajtákat konyhai hasznosítás szempontjából és főzési
tulajdonságaik alapján csoportosíthatjuk:
• Szilárd állományúakra: salátaburgonya, kifliburgonya. Ezek nem főnek szét – héjában főve vagy sült burgonyának alkalmasak.
• Közepesen szilárd állományúakra: omlósak, mégsem főnek szét
–salátának, tócsninak, pürének kiválóak. Ilyenek az Aladin, Amorosa,
Asterix, Démon, Góliát, Kleopátra, Impala, Pannónia, Marabel, Rosara,
Desirée, Kánkán, Katica, Kondor, Loretta, Raja, Réka, Sante, Signal,
Hópehely, Laura, Red Scarlet, Rioja, Balatoni rózsa.
• Lisztes fajtákra: pürékhez, gombóchoz. Könnyen főnek, jól omlanak,
ízletesek. Agria, Karlena, Tomensa, Panda, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta,
Lady Claire, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady.
A krumplinak alacsony a kalóriatartalma (68 kcal/100 gramm), így
megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal zsírszegény módon elkészítve
nem tartozik a hizlaló ételek közé. Könnyen emészthető. Nagyon
sokféleképpen felhasználhatjuk: készülhet belőle leves, főzelék, sült,
köret, kenyér és egyéb kelt, sült és főtt tészták.
Vásárlásnál arra figyeljünk, hogy zöld foltok ne legyenek a gumón (szolanint tartalmaz, ami mérgező), ne csírázzon, egészséges, foltmentes, kemény, rugalmas legyen.
RECEPTEK
Burgonyakrémleves, a kicsik kedvence
Hozzávalók: 40 dkg kenőmájas, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej
vöröshagyma, 40 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna, bazsalikom,
petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 2 liter húsleves
Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenőmájast. Húslevessel
fölengedjük, és belekeverjük a burgonyapelyhet, és az előre megfőzött
zöldborsót. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, majd fogyasztás
előtt 15 percig állni hagyjuk.
Zöldséges krumplisaláta, a színes vitaminforrás
H.: 2 kg burgonya, 20 dkg zöldborsó főve, 60 dkg főtt zöldségféle
(sárgarépa, petrezselyem, karalábé, zeller, vegyesen) 20 dkg ecetes
uborka, vöröshagyma, törött bors, majonéz
A héjában főtt burgonyát apró kockákra vágjuk, rászórjuk az apróra
vágott hagymát, zöldséget, az ecetes uborkát és a zöldborsót.
Megborsozzuk, összekeverjük és hozzáadjuk a majonézt. Kicsit állni
hagyjuk, hidegen tálaljuk.
Burgonyás rudak
H.: 40 dkg liszt, 30 dkg vaj, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg főtt, áttört burgonya, kevés tejben feloldott 3 dkg élesztő
Összeállítjuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk, meghintjük reszelt sajttal
és pirospaprikával. Derelyemetszővel kétujjnyi széles, 10-12 cm hosszú
szalagokra vágjuk, és szép pirosra sütjük.
Töltött burgonya - húsimádók részére
H.: 60 dkg sertéscomb, 3 dl tejföl, 2 kg burgonya, zsír, hagyma, pirospaprika, só
A húsból, hagymával-paprikával a szokásos módon pörköltet készítünk, és a
húst, miután elkészült, egész apróra daraboljuk. A burgonyát nyersen
meghámozzuk, a tetejéről egy vékony lapocskát levágunk, és a közepét
kivájjuk. Egy mély tepsit vékonyan kizsírozunk, és kibéleljük a kivájt
burgonyaforgáccsal. Erre sorjában lerakjuk a kivájt krumplikat, melyek
belsejét megtöltjük a megvagdalt pörkölttel, majd a lapocskákkal
befedjük őket. Sütőben 1 órát sütjük, végül leöntjük a tejföllel
összekevert pörkölt levével. A sütőbe visszatéve a tetejét még néhány
percig pirítjuk.
Krumplis tészta - hagyományos ízek
H.: 1 kg burgonya, 10 dkg zsiradék, 30 dkg száraz kockatészta (ezt készíthetjük saját magunk is), vöröshagyma, só, pirospaprika
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A zsírban
megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával és
a krumplit is enyhén megpirítjuk benne. A kockatésztát sós vízben
kifőzzük, hozzákeverjük a krumplihoz, megsózzuk, és együtt még egyszer
lepirítjuk. Fejes salátával, ecetes uborkával tálaljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
ALMA,a csodalatos
20 ok, amiert erdemes citromos vizzel kezdeni a napodat!
Egy kosarnyi egeszseg,...